piątek, 2 października 2015

Dieka Dukana

DUKAN

– odpuść sobie..

Cały czas próbuje zrozumieć, jakim cudem ta dieta zrobiła

się tak popularna. Kobiety, a także mężczyźni ślepo wierzą, iż za pomocą diety

cud osiągną upragnioną sylwetkę. Nic bardziej mylnego. Dlaczego? Postaram się

Wam przybliżyć pokrótce, wszystkie za i przeciw tej diecie i same oceńcie, czy

jest to dobra droga do odchudzania. Według mnie nie, ale każdy może mieć swoje

zdanie;)

Zacznijmy od ZALET

1.Szybka utrata kilogramów:

Efekty są błyskawiczne, lecz nie zapominajmy, że jest to „spływająca"

z ciała woda.

2. Spalanie większej liczby kalorii.

Przemiany białka zużywają więcej energii niż w przypadku

węglowodanów czy tłuszczy

3. Mięso codziennie

Atut dla tych, którzy nie przepadają za warzywami, chlebem,

ryżem

4. Stłumienie głodu, poprawa nastroju i zastrzyk energii

To efekt gromadzenia się w organizmie ciał ketonowych

[produkt uboczny spalania białek i tłuszczy]

I to chyba na tyle…

WADY

1.Za mało węglowodanów.

Spożywanie poniżej 25g węglowodanów dziennie powoduje

niekorzystne zmiany fizjologiczne. Kumulujące się w organizmie ciała ketonowe

są toksyczne i powodują zakwaszenie organizmu. 100 gram węglowodanów to

minimalna dawka, która pozwala uniknąć szkodliwej ketozy, będącej skutkiem

nadmiernego spożycia białka.

2.Zaburzenia koncentracji i nastroju

Niedostateczna podaż glukozy, czyli węglowodanu niezbędnego

jako źródło energii dla komórek, szczególnie dla naszego mózgu.

3. Stany zapalne

To skutek odwodnienia organizmu. Efektem są bóle głowy,

osłabienie, zaparcia, suchość błon śluzowych, skóry i włosów, kruchość i

łamliwość paznokci, wysypki, bóle mięśni, stawów, większa skłonność do łapania

infekcji, przykry zapach z ust

4. Białko zakwasza organizm

Obfituje ono bowiem w pierwiastki kwasotwórcze takie jak

azot, siarka, fosfor. Organizm nie może gromadzić białka na zapas, więc je

rozkłada. Powstaje wówczas nadmiar związków kwasowych, co zaburza równowagę

kwasowo-zasadową, co wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie organizmu.

5. Niedobór składników odżywczych.

Na Dukanie brakuje wielu związków mineralnych, magnezu,

potasu, ale także antyoksydantów, o których na pewno znajdziecie notkę, są to

ważne składniki tzw. Odtrutki, które chronią nas przed starzeniem

6. Problemy z nerkami

Może dojść do mikrourazów, a nawet kamieni na nerkach. Tak

działa nadmiar białka. Przeciąża to także wątrobę. Przy nadmiarze białka, a

niedoborze produktów roślinnych, wzrasta także ryzyko raka jelita grubego.

Dukan to idealna dieta, dla tych którym brakuje motywacji do

wolniejszego odchudzania, zdrowego odchudzania. A nigdy nie będziemy szczupłe

na zawsze, jeśli nie będziemy racjonalnie się odchudzać. Zdrowo, zgodnie z

zasadami zdrowego odżywiania. Nigdy nie utrzymamy swojej wagi, gdy nie zmienimy

swoich nawyków żywieniowych. :) 

Podsumowując, każdy powinien sam podjąć decyzje, na temat swojego odchudzania, ale pamiętajmy, najlepsza droga na stałe, to nauczenie się prawidłowych nawyków żywieniowych i dokonywanie rozsądnych wyborów:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz